I svensk skola är vi väldigt bra på att bedöma prestationer och att mäta kunskaper. Vi är tränade i att tolka matriser och att förtydliga dem för elever och föräldrar så de ska kunna förstå vad som ska läras och varför. Det som jag dock anser saknas, är ytterligare ett perspektiv, nämligen diskussionen kring förmågan som ligger bakom prestationen. I Lgr 11 står det att ”varje elev har rätt att utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga”. Så hur vet vi egentligen att eleven har utvecklat hela sin förmåga? Min avsikt med den här bloggen är att få igång diskussioner, dels i detta forum, men även ute på skolorna, så vi tillsammans kan få redskap för att bättre kunna stimulera alla elever.
Det borde vara en självklarhet att varje elev ska få lära sig så mycket som möjligt i skolan men tyvärr ser det inte alltid ut så, särskilt inte för de särbegåvade eleverna. Min vision är att öka förutsättningarna för lärande i skolan för samtliga elever, oavsett vilka grundförutsättningar den enskilde eleven har.
Så otroligt viktiga tankar om huruvida eleverna verkligen får använda och utveckla hela sin förmåga! När det finns förmåga och kunskap som hålls tillbaka med extrauppgifter som ändå inte utmanar eleven utan fyller tid i väntan på att resten av klassen ska bli klara med den obligatoriska uppgiften. Till nytta för vem, eleven, läraren eller klasskamraterna?
GillaGilla
Ja, tyvärr blir det mycket väntan för dessa barn och tempot hade kunnat vara mycket högre. Det är inte heller lätt att tillgodose 30 elevers behov i klassrummet såsom skolor ofta är organiserade idag. Jag tror vi måste tänka om.
GillaGilla
Ska bli spännande att följa!
GillaGilla
Tack, Helena!
GillaGilla
Velkommen i ”bloggosfæren” og lykke til med bloggen! Lærer-røster behøvs også om dette tema, er min erfaring. Gleder meg til å følge med det du skriver.
– Mvh Kari Kolberg (Krumelure) på Krumelurebloggen.no
GillaGilla
Tack så mycket!
GillaLiked by 1 person
Sverige ligger inte bra till internationellt inom t ex matematik. Att ge resurser för att stötta begåvning är till nytta både för individen och samhället. Att sitta av tid har ingen nytta av…
GillaGilla
Precis. Och en hel del som är begåvade vet inte om det själva. Att inte förstå sig själv i ett större sammanhang kan vara väldigt jobbigt.
GillaLiked by 1 person