Lisa – en särskilt begåvad 6-åring

Lisa är 6 år och går i förskoleklass. Hon lärde sig läsa i 4-årsåldern, har alltid varit intresserad och bra på att lägga pussel och räkna och har allmänt lätt för att lära sig nya saker. Hon har många kompisar och är allmänt omtyckt i skolan. Tidigt visade hon ett sinne för detaljer och lade märke till saker hos människor som ingen annan direkt tänkte på. Hon är väldigt noggrann när hon ritar och skriver och tar väldigt god tid på sig för att det ska bli så bra som möjligt. När hon får uppgifter i skolan är hon sällan klar bland de första eftersom hon ägnar mycket tid åt att det ska bli fint.

I hennes klass pratar de för tillfället om bokstäver och hur de låter. Barnen får också rimma på ord, vilket Lisa kunde redan som 3-åring. I matte räknar de saker från 1-10, tränar på att känna igen olika mönster och hur man kan sortera på olika sätt. Fröken är noggrann och grundlig och vill att alla ska hänga med.

Problemet för Lisa är att hon i skolan får göra saker som hon har kunnat i flera år. Hon är dessutom väldigt anpassningsbar och läser snabbt av vad som förväntas av henne. Att kunna läsa flytande som hon gör, är inget man behöver kunna i hennes ålder. Att redan förstå de fyra räknesätten och kunna räkna med hundratal, har hon inte heller någon nytta av. Det blir mest jobbigt för alla att hon kan ”för mycket” redan. Läraren har 19 andra barn att tänka på och Lisa vill inte heller vara till besvär. Hon visar inte heller något som helst tecken på missnöje, så varför är då inte allt som det ska?

När det handlar om särbegåvade barn så kan man inte gå på vad man tycker sig se av ett barns ”välanpassning”. Lisa behöver hjälp med att förstå att hon måste utnyttja sin kapacitet, vilket inte betyder att hon är illojal mot sina klasskompisar. Hon behöver också stimulansundervisning för att kunna utvecklas och tackla det viktiga motståndet. Annars är risken stor att Lisa fortsätter att anpassa sig efter omgivningen och när hon tillslut inte orkar det längre, är det ingen som förstår vad som har hänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s