Amir nästan sover på lektionerna

Amir är 13 år och går i årskurs sju. Han släpar sig iväg till skolan varje dag och upplever lektionerna extremt tråkiga. Tillsammans med sina föräldrar och lärare försöker han på alla sätt att hitta sin inre motivation men det går bara inte. Han är dessutom nästan alltid trött. Han förstår inte varför man måste lära sig allt som känns så onödigt. Till och med de ämnen han intresserar sig för på sin fritid, känns jobbiga i skolan.

Amir var tidigt intresserad av historia och samhällskunskap. Han ville hela tiden veta mer om omvärlden och kunde göra enastående kopplingar mellan historia och nutid. Han funderade också redan som treåring över livet och döden och andra existentiella frågor, vilket gjorde att han gärna pratade med vuxna människor som kunde möta honom i hans tankar.

I skolan går Amir varje vecka till skolbiblioteket och lånar böcker. Han älskar att läsa och pratar gärna med bibliotekarien om det han har läst. Han tycker att böckernas magiska värld är en frizon där han kan kliva in i en värld som är någon annans. En väldigt befriande känsla.

Amir har åtgärdsprogram i flera ämnen eftersom han i stort sett inte gör någonting. Han lägger ner sina böcker i väskan och har för avsikt att göra läxan men det blir aldrig av. Han förmår inte och ju längre tiden går desto jobbigare blir det för honom att rycka upp sig. Att han dessutom inte förstår sig själv, bidrar också till en låg självkänsla.

Amirs självbild stämmer överhuvudtaget inte överens med verkligheten. Han har ångest för att han smiter från skolarbetet när lärarna försöker hjälpa honom och han känner sig underlägsen sina klasskompisar som pluggar och når höga resultat.

Det Amir behöver hjälp med är att förstå sin begåvning och hjälp med att utnyttja den. Det kommer troligtvis inte vara enkelt eftersom han har gått så många år i skolan och aldrig varit i närheten att bli sedd för den han är eller ens vetat det själv. Men om han kan komma igång och få utmaningar inom hans intresseområden, är det inte omöjligt att det ”sprider sig” även inom de ämnen han är svagast i. Det svåraste för elever som Amir, är att i stort sett ingen uppfattar dem som begåvade, och lärarna känner sig maktlösa eftersom de inte lyckas få igång honom, trots många välvilliga försök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s