Lyda blint eller ifrågasätta?

”Du säger att du tycker att man inte ska lyda blint, att det är bra att ifrågasätta. Men för mig blir det lite jobbigt ibland för jag ifrågasätter mina egna ifrågasättanden.” (Elev år 9)

Ja, lurigt kan det vara med elever som ifrågasätter. Att ifrågasätta är naturligtvis något vi vill att elever ska göra å ena sidan. Å andra sidan kan det bli in absurdum ibland och det kan vara svårt som barn och tonåring att ha hunnit lära sig när det är värt att strida och när det är bättre att hålla en lägre profil.

Jag kan också känna som lärare att det gäller att påminna sig själv om att det är sunt med elever som inte bara sväljer allt vad man säger. På ett sätt är det ju skönt med de där högpresterande eleverna som tar till sig alla goda råd man ger och som steg för steg blir bättre och bättre. När man har undervisat dessa elever en tid, kan man se hur de använder precis de strategier man har föreslagit, vilket blir ett slags kvitto på att man har gjort något bra. Vad dessa elever gör, är att de bekräftar mig som lärare och får mig att känna mig duktig.

Särskilt begåvade elever gör oftast inte så. De jagar ofta inte betyg på samma sätt som de högpresterande eleverna gör, vilket kan leda till att de också vågar ifrågasätta på ett helt annat sätt. De har också nästan ett slags ”sjätte sinne” som gör att de känner av om den vuxne bryr sig på allvar eller om det bara är på låtsas. Är det inte på riktigt kommer den begåvade eleven troligtvis aldrig få förtroende för den personen. Därför är det så viktigt att relationen mellan läraren och eleven bygger på ömsesidig respekt och att läraren vågar släppa prestigen för att låta eleven ifrågasätta när detta behövs. Och i en fungerande lärare/elev-relation kommer behovet av att ifrågasätta för att provocera, förmodligen att minska.

Alla begåvade elever ifrågasätter inte utåt. Det finns också de som hela tiden vänder frågorna inåt och då kan det bli som för eleven i åk 9 – att hen ifrågasätter sina egna ifrågasättanden. Oavsett vilket, är det en energikrävande process som kräver stöd av en vuxen omgivning. Och genom att öka förståelsen för att tankarna är mer komplexa för dessa elever, kan det säkert också bli lättare att tackla ifrågasättandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s