Flickan som slutade göra matteläxorna

”Jag har bett om svårare uppgifter, varför får jag inte det?! Detta är för lätt så tyvärr, jag gör det inte! Jag har behov av lärande och mening.” Så skrev en flicka i årskurs 2 på en matteläxa och lämnade in blankt. Efter det slutade hon helt sonika göra matteläxorna. Helt utan kommentar från läraren. Eller från föräldrarna.

I läroplanen står det att ”varje elev har rätt att utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga”. Jag har funderat mycket kring hur detta ska kunna möjliggöras och jag har kommit fram till att det känns väldigt svårt så som de flesta skolor är organiserade idag. Vi förutsätter att det finns en norm och att klassen jobbar på ungefär samma nivå, med små variationer, vilket egentligen är en märklig tanke. Om ett barn börjar lära sig spela piano, skulle vi aldrig få för oss att säga ”nej, du får fortsätta spela Spanien i tre år nu”. Naturligtvis skulle vi låta barnet avancera och lära sig mer och mer. Men, i skolan är det inte lika enkelt.

Jag tänker på flickan i årskurs 2 som slutade göra sina matteläxor. Jag förstår henne. Jag kan bara själv tänka mig in i situationen att tillbringa en studiedag med att till exempel gå igenom grunderna i word vilket jag lärde mig för många år sedan. Jag hade blivit både arg och besviken och förmodligen känt mig rejält underskattad. Och då är jag ändå en vuxen människa som förhoppningsvis kan hantera en sådan situation. Dessutom varar studiedagen inte i nio år.

5 reaktioner på ”Flickan som slutade göra matteläxorna

 1. Mycket viktiga frågor du tar upp. Det är verkligen förödande för barn i den åldern att hamna i det här, jag har sett det på nära håll. Förutom känslan av förolämpning osv uppkommer risken att barnet helt tappar intresset och inte utvecklar sin färdighet mera. Om man inte använder sin talang kan man ju inte bli bättre på piano eller vad det nu är. Vår dotter hittade på egna uträkningar i andra klass, antagligen hennes sätt att göra det svårare. De var så komplicerade så fröken sa att hon inte fick lära sina klasskompisar för de skulle bara bli förvirrade. Det fick hon inte efter trean för då måste alla räkna lika och redovisa sina uträkningar. Då slutade hon bry sig om matte och nu i 7:e klass upplever hon att matte är det värsta som finns och ”fattar ingenting”. Fast jag vet att hon har talang. Det är mycket, mycket sorgligt.

  Gilla

  1. Håller med dig. Vi måste helt klart bli bättre på att möta elever som kan så mycket som till exempel din dotter. Det har i skolan handlat så mycket om att få elever att klara godkänt att allt fokus har legat där. Sen har man inte heller känt till vad kraftig understimulans faktiskt kan leda till.

   Gilla

 2. Reblogga detta på ©MMR och kommenterade:
  Det här måste vara ett tecken på skolans tradition som inte är i samklang med läroplanens formuleringar, som utgår från att utgå från eleven, var hon befinner sig kunskapsmässigt (Lgr11) mm. Det märkligaste är att det inte kom någon kommentar från lärare. Mycket märkligt, men kanske också symptomatiskt.

  Gilla

 3. Jag behövde i princip aldrig göra läxor i grundskolan. Jag fyllde i rätt svar under tiden de andra gnällde över läxan. Det tog ända till gymnasiet innan jag behövde göra läxor och då hade jag ingen som helst studieteknik.

  Tur att man inte behöver några slutbetyg för att starta eget.

  Gilla

  1. Ja, det är viktigt att möta motstånd tidigt och många beskriver just det där med brist på studieteknik. När det börjar väl blir jobbigt och man har gått så många år i skolan utan att behöva kämpa kan det vara ganska ett ganska tufft uppvaknande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s