Den betydelsefulla läraren

Vi lärare kan betyda väldigt mycket. Det tror vi inte alltid själva men när vi tänker tillbaka på vår egen skolgång, minns vi förmodligen någon lärare som har betytt något alldeles speciellt.

Jag tänker på alla drömmar som våra elever bär på. Och då menar jag inte de drömmar vi föräldrar har kring våra barn, utan de som är barnets egna. Det är kanske en av föräldraskapets största utmaningar – att låta barnet gå sin egen väg och öppna dörrar till världar man själv kanske aldrig har varit i närheten av. I skolan ska vi försöka kompensera för detta och visa att det finns verkligheter utanför elevens egen. Det där är inte lätt.

Barnet som drömmer om att bli läkare, har betydligt större chans att lyckas om föräldrarna själva är studievana. Barnet som längtar efter att stå på scenen och bli skådespelare, har ett klart försprång om föräldrarna redan är i branschen och barnet som börjar spela ishockey i tidig ålder, har förmodligen någon förälder som redan brinner för denna sport.

Vad händer då med alla barn som växer upp i ”fel” miljö? Där förväntningarna på barnet inte alls stämmer överens med det som finns inuti. Det är där vi lärare kan spela en väldigt viktig roll, tror jag. Att till exempel hjälpa eleven att hitta sina eventuella dolda talanger och genom att visa de där andra alternativen.

Särskild begåvning kan man hitta överallt. Det är lätt att tro att det handlar om en redan utpekad elit som ska bli ännu bättre, men det finns många som befinner sig långt därifrån. Att försöka hitta de särskilt begåvade barnen i olika miljöer, och därmed ha förståelse för sociala, ekonomiska och kulturella aspekter, tror jag är viktigt inte bara för individerna utan även för samhället i stort. För jag tror nämligen att världen kan bli lite, lite bättre om människor faktiskt får en chans att komma till sin rätt.

 

(Det här inlägget har inte som syfte att i detta forum starta någon politisk debatt utan jag vill behålla fokus på de särskilt begåvade barnen och hur vi på bästa sätt kan stötta dem i skolan.)

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s