”Kan du inte bara göra läxan?”

Denna förälder delar med sig av hur det kan vara när 9-årige sonen ska göra läxan:

”Kära barn, nu är det snart dags. Jag förvarnar dig i god tid att efter maten är det dags att göra läxan. Du ska få läsa högt för mig ur Drakskeppet av Maj Bylock och sedan svara på några korta frågor. Enkelt, eller hur? Du är nio år nu, men du har kunnat läsa sen du var fyra. Intresserad? Nja, knappast, men du har lärt dig ändå.

Du är på gott humör och du gillar boken du läser. Du läser för mig och det flyter så bra. Innan maten pratade du om vilken hastighet jorden rör sig i och du funderar mycket. Ställer många frågor. Nu är det snart du som ska få frågor.

Du läser första frågan: ”Vad ser du i boken efter du har läst kapitlet?” Du är tyst några sekunder. Strax därefter ligger du på golvet, rullar runt, gråter, skriker om vart annat och jag undrar som vanligt vad som hände. Lugnt och stilla frågar jag: ”Varför blev du så arg?” Jag hör knappt vad du säger eftersom du är så upprörd, men jag lyckas tyda att du säger något om att du inte förstår och att du inte alls är arg.

Lugnt och sansat försöker jag förklara frågan. ”Du kan bara låtsas att du också är med i kapitlet och liksom sitter och tittar på det som händer. Så kan du bara ta ett exempel på något du ser. Vad som helst.” Du skriker ännu mer och tårarna sprutar. ”Jag kan inte, jag kan inte!”

Men, vad är det som är så svårt? tänker jag och börjar bli lite irriterad. Nej, men svara inte på frågan då och säg till fröken att du inte kunde, säger jag då. Ännu värre. Du tycker så mycket om din fröken och jag vet att du inte vill komma till skolan imorgon och säga att du inte har gjort uppgiften. Jag försöker förklara frågan igen men det hjälper fortfarande inte. Tillslut säger jag att jag ger dig tre exempel och sen får du välja något av dem. Det går du med på och du väljer snabbt ett av alternativen. Två frågor kvar. Det blir också flervalsmetoden. Du skriver svaren i din bok och läxan är gjord. Jag pustar ut och denna veckas kamp är över. Du kommer till skolan imorgon och får kanske en stjärna och kanske får du höra att du har varit duktig. Själv funderar jag över vad det är fröken och jag försöker lära dig, för så här är det nästan varje gång läxan ska göras…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s