Begåvad? Javisst, men det beror på inom vad…

Laleh var i höstas gäst hos David Hellenius. Hon presenterades bland annat som ”den begåvade”. Jag tror inte många reagerade över detta eftersom det är tämligen vanligt att använda ordet begåvad när det handlar om musik. Eller idrott. Det blir inte konstigt utan något som de flesta håller med om och förhåller sig till. Varför är det då inte lika acceptabelt att använda samma ord när det handlar om t ex matematisk, språklig eller allmän begåvning?

Kanske handlar det till viss del om att man lättare blandar ihop teoretisk begåvning med människovärde? Om man säger att några är mer begåvade än andra, tolkas det lätt som att det är bättre att vara en sådan människa. Att värdet på en sådan människa är högre. Så är det naturligtvis inte.

Allt har en baksida. Och kanske är det så att en väldigt stark sida hos en människa kompenseras av en jobbigare sådan. Särskilt begåvade barn är inte priviligierade människor som kan glida genom skolan och livet på en räkmacka. Många får inte tillräckligt med utmaningar och passiviseras medan andra blir utsatta för mobbing med en oförstående omgivning runt omkring som varken vet ut eller in.

Tänk också att det ska krävas ett ”genombrott” eller någon slags framgång för att dessa människor ska bli accepterade i samhället. Många vuxna begåvade människor som har blivit framgångsrika på ett eller annat sätt, berättar just om att de har varit väldigt utsatta som barn. Och tyvärr inte bara av andra barn.

Kanske är det dags att jag som vuxen tänker på hur jag i allmänhet kommenterar människor till vardags? I soffan framför TV:n, när jag pratar i telefon eller när jag möter någon bekant på stan. För barn gör ju sällan som vi vuxna säger och jag tror inte heller att barn föds fördomsfulla. Tänk om vi vuxna genom att vara förebilder faktiskt kan hjälpa fler människor, oavsett begåvning, att känna sig accepterade av både sig själva och av sin omgivning. Det skulle jag önska.

En reaktion på ”Begåvad? Javisst, men det beror på inom vad…

  1. ”Tänk om vi vuxna genom att vara förebilder faktiskt kan hjälpa fler människor, oavsett begåvning, att känna sig accepterade av både sig själva och av sin omgivning. Det skulle jag önska.”

    Ditt blogginlägg pekar på att det gör Du ju redan !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s